Bibinje

Ispis

Neposredno uz jugoistočnu stranu kamenog Zadra, priljubilo se Bibinje, mjesto života i dalmatinske čarolije. Tek je nekoliko minuta potrebno da iz zagonetne tišine povijesnog Bibanuma stignete u vrevu bijele Jadere, središta regije, zbivanja, Svetog Donata, sunca, Morskih orgulja...

Bibinje je obavijeno velom prozračnih ljetnih noći i pjesmom klapa što se prepleću sa zvijezdama na čistom nebu. Plava beskrajna jutra -  u kojima će težaci krenuti u vinograd prekriven kapima čiste rose, a ribari na more - vraćaju u vrijeme u kojem će misterij življenja odškrinuti vrata iskona

Od povijesnoga grada Zadra prema jugoistoku, između jadranske turističke ceste i mora smjestilo se mjesto BIBINJE, (4.000 stanovnika) s oko četiri kilometara obale sa šetalištima i plažama. Ime Bibano, odnosno Bibanum spominje se sredinom XI. stoljeća. Stanovnici su se oduvijek bavili zemljoradnjom i stočarstvom, kasnije ribarstvom, a od polovice XX. stoljeća i turizmom.

Na području Bibinja je Marina Dalmacija s raznim popratnim sadržajima. Proteže se na oko 70.000 m2 na kopnu i moru, a s 900 privezanih jahti i brodica s mogućnošću,1.400 vezova, to je najveća marina na Jadranu.

U mjestu ima više restorana s domaćim specijalitetima, nekoliko kafića, mnogo malih trgovina po svim četvrtima,veća samoposluga u središtu mjesta, automehaničarska radionica i servis za popravak brodskih motora. Postoji pošta s mjenjačnicom, dječji vrtić, te ambulanta opće prakse, zubna ambulanta i privatna ljekarna.

2011 Bibinje. Sva prava pridržana
Powered by Joomla 1.7 Templates